شاید ندانید که سال‌ها پیش از آن‌که اولین مغازه بستنی‌فروشی در آمریکا، در سال 1776 به تولید این دسر فرح‌بخش بپردازد، ایرانیان، افشره انگور را روی مقداری برف در کاسه‌ای می‌ریختند و آن را به‌عنوان دسر در هوای گرم تابستان مصرف می‌کردند.  برف یا از زیرزمین‌های سردی به نام یخچال، یا از برف باقی‌مانده بر روی کوه‌های اطراف پایتخت تابستانه، هگمتانه، برداشت می‌شده است.


در سال آخر سلطنت ناصرالدین‌شاه، ساخت بستنی در ایران متداول شد و با استقبال مردم مواجه گردید. امروزه بستنی، دیگر دسری صرفاً تابستانی نیست. دسری لذیذ است که در رنگ‌ها، طعم‌ها و اشکال متنوعی تولید می‌شود. تنوع در تولید بستنی تا آنجایی است که حتی یک بستنی خور حرفه‌ای نیز به‌زحمت بتواند انواع بستنی‌های موجود در بازار را امتحان کند.


در هر ثانیه 412 لیتر بستنی در جهان تولید و به مصرف می‌رسد و این به این معنا است که فروش جهانی بستنی چیزی بالغ بر 13 میلیارد لیتر در سال باشد!


بزرگ‌ترین کارخانه‌های تولید بستنی در جهان «یونی لور» و «نسله» هستند که در حدود 90 درصد بازار جهانی بستنی را در انحصار خود دارند. 10 درصد باقی‌مانده در دست دیگر تولیدکنندگان بستنی در سرتاسر جهان است.


بزرگ‌ترین کشورهای تولیدکننده بستنی به ترتیب ایالات‌متحده، با تولید 63 میلیون، چین با 24 میلیون و کانادا با 5 میلیون هکتو لیتر در سال هستند.


در میان مصرف‌کنندگان نیز، نیوزلند، امریکا، کانادا، استرالیا و کشور سوئیس، به ترتیب بزرگ‌ترین کشورهای مصرف‌کننده این محصول لذیذ به شمار می‌آیند. آمار مصرف بستنی برای هر شهروند نیوزلندی 27 لیتر در سال و برای هر سوئیسی 14 لیتر در سال محاسبه شده است.


جالب است بدانید که بستنی در میان ساکنان کشورهای سردسیر، همچون کشورهای اسکاندیناوی و کانادا به نسبت کشورهایی با آب‌وهوای گرم و حاره‌ای طرفداران بیشتری دارد. 87 درصد شهروندان سوئد بستنی را بخشی اجتناب‌ناپذیر از رژیم غذایی خود می‌دانند و این در حالی است که تنها 12 درصد از مردمان تایوان در تمام طول سال  بستنی مصرف می‌کنند.


در فرانسه نیز 63 درصد از جمعیت بالای 15 سال، از طرفداران پروپاقرص بستنی هستند. 





تاريخ : دو شنبه 1 دی 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |