خطرات شبه علم: جنگ بزرگی که بر علیه واکسیناسیون راه افتاد

خرافات ضد علمی، محدود به کشور و جامعه خاصی نیستند؛ در هر جای دنیا می توانید نمونه هایی از تفکرات منفی نسبت به دانش نوین را پیدا کنید. افکاری که علم جدید و روشهای آن را مضر می دانند. فرقی هم نمی کند که در کجا و با چه باوری زندگی می کنید، این افکار هر بار در قالبی خوشایند به شما عرضه می شوند، گاه به نام احساسات ملی یا مذهبی و گاه تحت عنوان عواطف مادرانه...

 

امروز می خواهیم حکایت تلخ هیاهویی را برای تان بازگو کنیم که همین چند سال پیش در آمریکا بر علیه واکیسناسیون راه افتاد و تا جایی پیش رفت که تقریبا نیمی از والدین آمریکایی را از واکسیناسیون روی گردان کرد.

 
پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
 
 

داستان جنگ با آسیابهای بادی

ماجرا از یک تئوری غلط شروع شد. در سال ۱۹۹۸ اندرو ویکفیلد تحقیقی را در نشریه لنست منتشر کرد که در آن ادعا شده بود علت اوتیسم (نوعی اختلال رشدی که به نام دَرخودماندِگی نیز شناخته میشود) چیزی نیست جز برنامه واکسیناسیون همگانی اطفال (این مقاله بعدا توسط لنست مردود شناخته شد). بررسی های بعدی نشان داد که تمام داده های این تحقیق سر تا پا تقلب بوده است. به دنبال آن در سال ۲۰۱۰ دولت انگلستان مجوز پزشکی اندرو ویکفیلد را باطل کرد.
 
اما مساله به همین جا ختم نشد، به دنبال انتشار این مقاله، ترس از واکسیناسیون در جان میلیونها پدر و مادر ریشه دواند. جنی مک کارتی (مدل و هنرپیشه آمریکایی) این آتش را شعله ور تر کرد. او که یک پسر اوتیستی دارد، ادعا می کرد افزایش موارد اوتیسم در دنیا با افزایش پوشش واکسیناسیون همگانی همزمان و در نتیجه مرتبط است. او حتی جنبشی برای مبارزه با واکسیناسیون به راه انداخت. او اخیرا هم این سخنان را در برنامه The View که به تازگی مجری آن شده، تکرار کرد.
 
دکتر گلن براونشتاین، معاون مرکز تحقیقاتی و پزشکی Cedars-Sinai در لس آنجلس در این باره می گوید: «او شدیدا خود را حق به جانب می دانست، اما حقیقت این است که چیزی که حقیقت نداشته باشد غلط است. کاری که او کرد مثل این بود که در یک سالن سینما فریاد بزنی "آتش" و مردم را به وحشت بیندازی، بدون آنکه واقعا آتشی وجود داشته باشد.»
 
اما عده زیادی از مردم ترجیح دادند به جای پذیرفتن استدلالهای دانشمندان و محققان، حرفهای یک مدل را در زمینه پزشکی قبول کنند و به این ترتیب ماجرا ابعاد بزرگتری پیدا کرد، ۵۰۰۰ نفر در طوماری به کنگره خواستار محدود کردن برنامه واکسیناسیون شدند. در پاسخ به این طومار، دادگاه و کمیته های تشکیل شده با انجام مطالعاتی، ادعای مطرح شده بر علیه واکسیناسیون را بی اعتبار تشخیص دادند.
 
اما ماجرا حالت عوام فریبانه ای به خود گرفته بود. کم کم تعداد والدینی که واکسیناسیون فرزندانشان را به تعویق می انداختند یا به کل رد می کردند بیشتر شد. در سال ۲۰۰۳ حدود ۲۲ درصد والدین واکسیناسیون را نپذیرفتند یا با تاخیر رضایت به واکسیناسیون کودکانشان دادند، این مقدار در سال ۲۰۰۸ به ۴۰ درصد! رسید.
 
بعد از سالها کشور امریکا با شیوع گسترده بیماریهایی چون سیاه سرفه، سرخک و اوریون مواجه شد، مساله ای که هزینه های کلانی را به دولت و شهروندان تحمیل کرد و سلامت هزاران کودک را با خطر مواجه کرد.
 

آنچه البته به جایی نرسد...

پژوهش مورد ادعای ویکفیلد در همان سال ۱۹۹۹ با انجام دو مطالعه توسط سازمان بهداشت انگلستان مردود شناخته شد. در سال ۲۰۰۱ هیاتی متشکل از ۱۵ متخصص از انستیتو پزشکی آمریکا (که نظرات کارشناسی به کنگره امریکا هم می دهد) هیچ رابطه ای بین اوتیسم و واکسیناسیون پیدا نکرد. همچنین در ۲۰۰۴ مطالعه مروری مفصلی توسط همین انستیتو صورت گرفت که هرگونه ارتباط علتی را بین واکسیناسیون و اوتیسم رد می کرد.
 
اما حدود یک دهه زمان لازم بود تا جنون ضد واکسن اندکی فروکش کند. امسال هم تحقیق دیگری در نشریه طب اطفال آمریکا منتشر شده است که امیدواریم بتواند میخ آخر را بر تابوت این موج کاذب بکوبد. در این تحقیق حدود ۱۰۰۰ کودک مورد بررسی دقیق قرار گرفتند و هیچ رابطه یا احتمال ابتلا به اوتیسم در میان کودکان واکسینه یافت نشد.
 
«ای کاش... فقط ای کاش جنی مک کارتی برنامه The View حرفی از واکسیناسیون و اوتیسم نمی زد» این جملات، آرزوهای دکتر پل اوفیت رییس بخش بیماری های عفونی بیمارستان کودکان فیلادلفیا هستند.
 
او می گوید: «در یک دنیای عقلانی تر، اصلا نیازی به این همه بحث و بازگشایی مکرر ماجرا نبود. تمام سوالات ممکن قبلا جواب داده شده اند. نه واکسن و نه هیچ چیز دیگری درون واکسن و نه حتی دفعات و زمان بندی تزریق واکسن، هیچ کدام هیچ تاثیری در مساله ندارند.»
 

خب پس علت افزایش آمار اوتیسم چیست:

مسائلی مانند ژنتیک در این زمینه مطرح هستند، یا حتی اتفاقاتی که در رحم مادر برای جنین می افتند. بالا بودن سن پدر هم تاثیراتی در افزایش احتمال اوتیسم دارد. از طرف دیگر افزایش توجه به اوتیسم و تعاریف فراگیرتر از اوتیسم باعث شده که آمار موارد اوتیسم در جهان بالا بروند.




تاريخ : شنبه 5 مرداد 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |