پردازنده‌های آپولو لیک اینتل پیش از پایان گارانتی از کار می‌افتند

درحالی‌که این روزها اینتل دوران سختی را سپری می‌کند، مشکل به‌وجودآمده در پردازنده‌های سری آپولو لیک نیز این شرکت را بیش‌از‌پیش زیرفشار خواهد گذاشت.

 

جزئیات مندرج در سند اعلان تغییر محصولی(PCN) که اخیرا منتشر شده، نشان می‌دهد اینتل چهار پردازنده‌ی سلرون و پنتیوم از سری آپولو لیک (Apollo Lake) را به‌دلیل مشکلات افت کارکرد از نو طراحی می‌کند. مشکل از همان‌جایی نشئت می‌گیرد که اولین‌بار به‌صورت ناگهانی در خانواده‌ی پردازنده‌های اتم C2000 ظاهر شده‌ بود. این مشکل چنان تأثیر‌گذار بود که اینتل تصمیم گرفت صندوق ذخیره‌ای برای پوشش هزینه‌های مرتبط با جایگزینی این پردازنده‌ها تأسیس کند.

اینتل سری آپولو لیک را در سال ۲۰۱۶ معرفی کرد. این پردازنده‌ها با بهره‌گیری از ریزمعماری Goldmont همانند بسیاری از تراشه‌های قبل و بعد از خود، از لیتوگرافی ۱۴ نانومتری استفاده می‌کردند. با اینکه سری آپولو لیک فقط تعداد محدودی از پردازنده‌های سلرون و پنتیوم را شامل می‌شود، در طیف وسیعی از محصولات از‌جمله کامپیوترهای دسکتاپ و لپ‌تاپ و تبلت‌های هیبریدی و کامپیوترهای یکپارچه (ALL-in-One) به‌کار رفته‌ است.

آنچه در ادامه آمده، توضیحات اینتل درباره‌ی مشکل پیش‌آمده در سند PCN 117143-00 است:

اینتل مشکلی در گذرگاه Low Pin Count یا به‌اختصار LPC، ساعت آنی (Real Time Clock) و رابط‌های کارت اس‌دیِ موجود در تراشه‌های سلرون N3350 ،J3355 ،J3455 و پردازنده‌ی پنتیوم N4200 شناسایی کرده که پس از چند سال استفاده، به افت کیفی سیگنال‌ها با سرعتی بیشتر از اهداف سطح کیفی تعریف‌شده‌ی اینتل منجر‌ می‌شود.

apollo lake

آنچه اینتل تلاش کرده در توضیحات خود نشان دهد، ذکر این نکته است که مشکل موجود در تراشه‌های سری آپولو لیک اطمینان‌ناپذیربودن است؛ یعنی این سری از تراشه‌های ۱۴ نانومتری شرکت به‌احتمال زیاد قبل از پایان‌یافتن گارانتی، از کار خواهند افتاد. با شناسایی مشکل، اینتل قصد دارد سری آپولو لیک را بهبود بخشد.

شرکت‌های تولیدکننده‌ی تراشه محصولات خود را با کدهایی با عنوان استپ و براساس به‌روز‌رسانی‌های اعمال‌شده در ساختار تراشه طبقه‌بندی می‌کنند؛ ازاین‌رو، تراشه‌های حال حاضرِ آپولو لیک استپ B1 دارند و پس از اعمال تغییرات و حل مشکل پیش‌آمده، با عنوان استپ جدید F1 روانه‌ی بازار خواهند شد. این مشکلات ناشی از همان مسئله‌ی فرسایش گذرگاه (باس) Low Pin Count در خانواده‌ی اتم C2000 است که روی پردازنده‌های سری E3800 این شرکت نیز تأثیرگذار بود. در جدول زیر، مشخصات پردازنده‌های آپولولیک اینتل ارائه شده است.

میکرومعماری

بیشترین تعداد هسته‌ها و رشته‌ها

بیشترین توان طراحی حرارتی TDP

فرکانس بوست

فرکانس پایهمورد استفادهحافظه‌ی کش
پنتیوم N4200 ۴/۴ ۶ وات ۲.۵ گیگاهرتز ۱.۱ گیگاهرتز وسایل قابل‌حمل ۲ مگابایت
سلرون J3455 ۴/۴ ۱۰ وات ۲.۳ گیگاهرتز ۱.۵ گیگاهرتز کامپیوتر دسکتاپ ۲ مگابایت
سلرون J3355 ۲/۲ ۱۰ وات ۲.۵ گیگاهرتز ۲.۰ گیگاهرتز کامپیوتر دسکتاپ ۲ مگابایت
سلرون N3350 ۲/۲ ۶ وات ۲.۴ گیگاهرتز ۱.۱ گیگاهرتز وسایل قابل‌حمل ۲ مگابایت
تراشه‌های سلرون N3350 ،J3355 ،J3455 و پردازنده‌های پنتیوم N4200، مدل‌هایی از سری آپولو لیک هستند که مشکل فرسایش گذرگاه (باس) Low Pin Count در آن‌ها وجود دارد. دو مدل اول در کامپیوترهای دسکتاپ کاربرد دارد و دو مدل بعدی در وسایل قابل‌حمل ازجمله لپ‌تاپ.

اینتل مشتریان خود را ترغیب می‌کند هرچه‌سریع‌تر پردازنده‌های حال حاضر خود را با تراشه‌های استپ F1 تعویض کنند. برای اینکه هنگام خرید پردازنده‌های جایگزین سردرگمی به‌وجود نیاید و مشتریان دوباره پردازنده‌های استپ پیشین را نخرند، اینتل در آپولو لیک‌های جدید، پس از نام و مدل محصول، پسوندِ E را گنجانده است. درنتیجه پردازنده‌های سری آپولو لیک با استپ F1 با نام‌های سلرون N3350E ،J3355E ،J3455E و پردازنده‌های پنتیوم N4200E عرضه می‌شوند. پس هنگام خرید، لازم است به پسوند آخر مدل‌ها توجه شود.

intel

هنوز معلوم نیست گستره‌ی مشکل موجود در آپولو لیک به‌اندازه‌ی تراشه‌های اتم C2000 باشد یا خیر؛ اما با درنظرگرفتن تأثیرگزاریِ این باگ‌ها در پردازنده‌های سری E3800، ممکن است به‌تدریج تعداد بیشتری از پردازنده‌های اینتل دچار مشکلات مشابهی شوند. درباره‌ی این مشکل باید منتظر ارائه‌ی توضیحات بیشتر اینتل بمانیم.





تاريخ : پنج شنبه 21 شهريور 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |