تاثير سيستم عامل ويندوز 8 بر طراحي?ظاهري و سخت‌افزارهاي رايانه‌ها سرنوشت رايانه‌ها در دست ويندوز 8

 

در نمايشگاه اخير كامپيوتكس (Computex) تايوان تعداد زيادي رايانه جديد به معرض نمايش گذاشته شد. با وجود طراحي متفاوت، همه آنها از يك وجه مشترك برخوردار بودند كه پشتيباني از قابليت لمسي (touch) بود.هنوز چند ماهي به زمان انتشار رسمي نسخه نهايي ويندوز 8 (Windows8) باقي مانده و اين در حالي است كه سيستم عامل (OS) جديد از مدت‌ها پيش قابليت خود را در محصولات توليدكنندگان سخت‌افزارهايي به كار برده كه اميدوارند اين OS فروش آنها را افزايش دهد. اين رابط كاربري (interface) عظيم كه پياده كردن آن روي رايانه‌هاي PC و همراه چندان ساده و خالي از اشكال نيست، توليدكنندگان سخت‌افزارها را واداشته است تا تغييرات فراواني روي محصولات سخت‌افزاري خود اعمال كنند.

اولترابوك‌ها (Ultrabook)

نسل اول اولترابوك‌ها كم و بيش به دسته‌اي از لپ‌تاپ‌هاي باريك و سبك 11 تا 13 اينچي اطلاق مي‌شود كه در بسياري موارد نيز اين نگارش‌هاي ناقص و بدقواره ناعادلانه با مك‌بوك‌اير موفق اپل (Apple Macbook Air) مقايسه مي‌شود، به بازار عرضه شده است. درست يك سال پس از عرضه به بازار، بيشتر توليدكنندگان سخت‌افزار با جار و جنجال فراوان حتي دست به طراحي دومين و سومين نسل آنها زده‌اند و سعي دارند آنها را هر چه بيشتر به الگوي واقعي‌شان «اير» نزديك كنند كه اين كار به ايجاد دسته‌اي درخور توجه از رايانه‌ها منجر شده است. يك سري از توليدكنندگان مثل توشيبا با هدف ارتقاي قدرت گرافيكي جهت دست يافتن به سهمي از بازار لپ‌تاپ‌هاي مخصوص بازي و جذب كاربران بازيخور، شروع به كار گذاشتن تراشه‌هاي (chip) گرافيك مستقل در اولترابوك‌هايشان اقدام كرده‌اند و صفحه نمايش‌هايي را با اندازه‌ها و رزولوشن‌هاي عجيب و غريب به كار مي‌برند تا نظر كاربران را به سوي محصولات خود جلب كنند. بيشتر آنها يكي پس از ديگري در حال تكميل توليدات خود با پشتيباني لمسي هستند. برخي از اين محصولات همان اولترابوك‌هاي معمولي است كه قابليت صفحه لمسي (touchscreen) به آنها افزوده شده و مي‌توانيد نمونه آنها را در لپ‌تاپ‌هايي مثل Acer Aspire S7 و Asus Zenbook Prime ببينيد. هر دوي آنها از بسياري جهات و كيفيت‌ها با اجداد خود نسل اولي‌هاي اولترابوك‌ها مشترك بوده و افزودن يك صفحه نمايش لمسي، راهي منطقي است تا توليدكنندگان آنها را از انبوه اولترابوك‌هاي بازار متمايز سازند. البته اين امر نيز خود نياز به انديشه و تامل دارد، چرا كه تنها داشتن يك لپ‌تاپ يا صفحه نمايش (monitor) لمسي نمي‌تواند مترادف سهولت استفاده از رايانه‌ها باشد. به جا گذاشتن اثر انگشت‌هاي چرب روي سطح صفحه نمايش واقعا براي هيچ‌كس جذاب نيست.

رايانه‌هاي لوحه‌اي و تغييرپذيرها

ثابت شده است كه رايانه‌هاي لوحه‌اي (tablet) كه پايانه‌هاي گسترش (docks) صفحه كليد شكل را به كار مي‌برند، بسيار قابل استفاده‌تر از لپ‌تاپ‌هاي سنتي با پشتيباني افزوده لمسي است. بيشتر آنها ساخت كارخانه‌هاي ايسوس و ايسر هستند. از نمونه‌هاي آنها مي‌توان تبلت نيرو گرفته از پردازنده اتم (Atom) آيكونيا(Iconia W510) 1/10 اينچي و بسيار قدرتمندتر از آن آيكونياي W700 نيرو يافته از پردازنده آيوي بريج  (Ivy Bridge) است و نمونه تبلت‌هاي ديگر براساس اتم، آرم (ARM) و آيوي بريج نظير تبلت 6/11 اينچي 810، تبلت 1/10 اينچي 600 و نمونه Transformer Book (كه در اندازه‌هاي 6/11، 13 و 14 اينچي به بازار عرضه شده‌اند) هستند. انتظار مي‌رود اين رايانه‌هاي لوحه‌اي بين مشتري‌هايي كه به دنبال يك لپ‌تاپ ـ تبلت تركيبي (Hybrid) صفحه كليددار هستند، محبوبيت بيشتري كسب كرده و از همه الگوهاي ديگر به معيارهاي لازم ويندوز 8 نزديك‌تر باشد. الگوي ويندوز 8 يك سيستم واحد همه‌كاره (تبلت‌هاي تغييرپذير يا قابل تبديل هيبريد (convertibles) براي همه چيز است. آيپد اپل (Apple iPad) در اين الگو جهت استفاده نويسنده‌هاي حرفه‌اي كه با توجه به كثرت كار تايپ متون نيازمند يك صفحه كليد فيزيكي يا كار گذاشته شده داخل كيس سيستم هستند، چندان كامل و كارآمد نيست. از طرف ديگر تبلت ـ لپ‌تاپ سامسونگ سري Ultra Convertible5سامسونگ خود شاخه‌اي ديگر از اين رايانه‌هاي لوحه‌اي را شامل مي‌شود.اين لپ‌تاپ در اولين نگاه يك اولترابوك استاندارد به نظر مي‌آيد، اما برخلاف مدل‌هاي ديگر نظير HP EliteBook tablet كه صفحه نمايش آنها روي صفحه كليد مي‌خوابد، مفصل لولايي صفحه نمايش آن مي‌تواند خم شود تا كاملا به پشت بخوابد و به شكل يك تبلت درآيد در حالي كه صفحه كليد در امتداد آن قرار مي‌گيرد و در دسترس مي‌ماند. يكي از دلايل خوابيدن صفحه نمايش روي صفحه كليد در برخي تبلت‌هاي تغييرپذير از كار انداختن صفحه كليد و ماوس و تاچ پد درون ساخت به منظور جلوگيري از ورودي‌هاي ناخواسته بر اثر برخورد تصادفي دست و اشياست. البته لپ‌تاپ‌هايي نيز وجود دارد كه به هيچ عنوان با اين الگو سازگار نيست. لپ‌تاپ‌هاي اولترابوك جديد ايسوس 6/11 و 13 اينچي تاي چي (Taichi) از جمله آنهاست كه دو عدد صفحه نمايش دارد؛ يك صفحه نمايش معمولي و دومي صفحه نمايشي لمسي داراي يك وب كم است كه روي صفحه نمايش اول مي‌خوابد و اولترابوك را به يك تبلت تبديل مي‌كند. اشكال اين مدل، ضخامت زياد و آسيب‌پذير و شكننده‌تر بودن زياد آن نسبت به انواع قابل تبديل يا داراي پايانه گسترش صفحه كليددار است.

صفحه نمايش‌ها و رايانه‌هاي يكپارچه

اشكال سيستم‌هاي رايانه‌اي همراه نسبت به رايانه‌هاي روميزي از تجهيزات بسيار قابل انعطاف‌تري برخوردار است. اما امروزه بسياري از صفحه نمايش‌هاي لمسي و رايانه‌هاي يكپارچه (All in one) نيز به صف رايانه‌هاي ويندوز 8 پيوسته‌اند. ما قبلا بسياري از رايانه‌هاي يكپارچه AIO و مخصوصا بيشتر آنها را از سري HP touchsmart ديده‌ايم، اما هم‌اكنون توليدكننده‌هاي بسياري در اين زمينه پا به ميدان گذاشته و خواهان استفاده از قابليت لمسي گنجانده شده در سيستم عامل جديد هستند.

از جمله اين توليدات رايانه AIO ترنسفورمر ايسوس است. اين رايانه يكپارچه 4/18 اينچي در واقع يك صفحه نمايش غول پيكر لمسي است كه روي پايانه گسترشي نشسته و هنگامي كه از آن جدا شود، تبلتي اندرويدي است كه بر بستر OS بستني حصيري (Ice Cream Sandwich) مي‌تازد. دسترسي به سيستم عامل ويندوز 8 آن كه در بخش داك سيستم جريان دارد، از طريق برنامه نرم‌افزاري كاربردي (Remote desktop app) امكان‌پذير است. اما داشتن يك رايانه لوحه‌اي به اندازه يك تلويزيون كوچك چندان كاربردي نبوده و بايد گفت ايده خلاقانه‌اي در اين سيستم به كار نرفته است.مدل‌هاي ايسر Aspire 7600U و 5600U معقول‌تر و به دردبخورتر است. آنها به ترتيب 27 و 23 اينچي بوده و 1599 و 999 دلار قيمت دارد. صفحه نمايش آنها قابليت چرخش به صورت عمودي تا 90 درجه را دارد كه امروزه قابليتي مختص صفحه نمايش‌هاي داراي كاربرد تجاري و حرفه‌اي است. ايسوس همچنين صفحه نمايش 1080p لمسي را ارائه كرده كه قابليت پشتيباني از ده نقطه لمسي همزمان را دارد. اما هنوز همه كاربران نمي‌توانند با اثر انگشت‌هاي به جا مانده روي صفحه نمايش‌هاي لمسي لوازم گوناگون كنار بيايند.

 

منابع:

http://www.geek.com

http://www.newsroom.intel.com

http://www.dhanti.com

 




تاريخ : پنج شنبه 22 تير 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |